Fedora Açık Kaynak İşletim Sistemi




Fedora Açık Kaynak İşletim Sistemi
Fedora, Fedora Projesi'nin ürettiği Açık Kaynak kodlu bir Linux dağıtımıdır. Red Hat Linux'un devamı olarak adlandırılabilecek Fedora Core kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafından geliştirilmektedir. Her ne kadar bir zamanlar efsane olan Red Hat kadar büyük bir popülerliği yoksa da Linux dünyasının en sevilen ve en başarılı dağıtımlarından biridir. Mandriva veya Suse kadar olmasa da oldukça güncel paketlere sahip Fedora onlardan daha sağlam ve kararlı bir dağıtım olması ile ünlüdür. Fedora, varsayılan olarak GNOME masaüstü kullanır ayrıca KDE, Xfce ve LXDE masaüstlerini de seçenek olarak sunar.
Tarihçesi
Fedora Projesi aslen Red Hat Linux'a ekstra RPMpaketleri sağlamak amacı ile oluşturulmuş bir ekstra paket projesi idi. Red Hat'in 2003 yılında Açık Kaynak sürüm çıkartmayacağını, bunun yerine hiçbir kar amacı gütmeyen ve mevcut Red Hat kaynağını alıp geliştirecek bir organizasyona destekçi olacağını açıkladı. Bu proje önce Red Hat Linux Project olarak adlandırılmıştı ancak daha sonraları Fedora Projesi ile birleşince nihai isim Fedora olarak kaldı.
İsim
Fedora, fötr şapkanın İngilizce karşılığıdır ve Red Hat'ın meşhur logosundaki şapkaya atıfta bulunmaktadır. İsmi daha önce Cornell Üniversitesi'nde geliştirilmiş başka bir yazılımın adı olduğu için tartışma konusu olmuş fakat kullanımı devam etmiştir. Fedora projesi eskiden kullanılan paketleri Fedora Core (Fedora Çekirdeği veya Fedora Temeli) ve Fedora Extras adlı iki temel paket deposuna bölmüştü. Core Red Hat tarafından geliştirilen temeli, Extras da gönüllüler tarafından geliştirilen eklentileri ifade ediyordu. Core 6 sürümünden sonra iki deponun birleştirilmesi kararı alındı ve yeni sürümün adı Fedora 7 oldu.
Sürümleri
Fedora sürümleri yaklaşık olarak altı ayda bir yenilenir. Yeni sürümün çıkmasından bir ay sonra iki önceki sürüme destek sona erer. Bu bir aylık geçiş dönemi dışında, güncel sürüm ve bir önceki sürüm desteklenir. Örneğin; Fedora 9 "Sulphur"un çıkışından bir ay sonra Fedora 7 "Moonshine"a destek sona erecek, 9 "Sulphur"la birlikte 8 "Werewolf"a destek devam edecektir.
Fedora Açık Kaynak İşletim Sistemi Bilgileri
OS Türü : Linux
Taben   : Bağımsız
Menşei  : ABD
Mimari  : i686 , x86_64
Masaüstü: GNOME , KDE , LXDE , Openbox , Xfce
Kategori: Masaüstü , sunucu , Canlı Orta
Çok dilli : Var
Türkçe dil desteği : Var
Office takımı : LibreOffice
Paket Yönetimi : RPM (yum)
Kurulumu : Grafik kurulum
Durum   : Aktif
Lisans :Bu Linux Dağıtımı LGPL (Lesser GPL – GNU Genel Kısıtlı Kamu Lisansı ) veya GNU GPL (General Public Licence – Genel Kamu Lisansı) lisanslama modelleri ile lisanslıdır. Bu lisanslar altında, yazılımı ilgili kaynak kodları ile birlikte kopyalayabilir, başka makinalara kurabilir ve üçüncü şahıslara dağıtabilirsiniz.

Fedora 11 Kurulum






Fedora 11 kurulumu için öncelikle, sisteminize uygun olan CD veya DVD imajını bilgisayarınıza indirin.

1. İmajınızı diske yazdırdıktan sonra, BIOS'tan başlangıç sürücüsü olarak CD okuyucunuzu seçiniz ve diski bilgisayara takarak sistemi başlatınız. 
2. Sistem CD'den başlarken gelen ekrandan kurulum yapmak için Install or upgrade an existing system (Yüklü olan bir sistemi yükselt veya yeni bir sistem kur) seçeneği seçilir.
 3. Sonraki basamakta diskin sağlam olup olmadığını kontrol etmek isteyecektir. Eğer diskin sağlam olduğundan eminseniz Skip ile geçebilirsiniz. Emin değilseniz Ok'u seçerek testi başlatabilirsiniz.
 4. Gelen pencerede Next tuşuna basarak basarak grafik modunda kuruluma geçebilirsiniz. Eğer ki ram miktarınız yeterli değilse kurulum metin ekranı modunda devam edecektir.
5. Gelen ekranda dil seçimini yapmanız istenecektir. İstenilen dil seçilerek Next butonu seçilir. Kullanımda Türkçe sürümde bir takım uyumsuzluklar olduğundan, sorun yaşanmaması için English (İngilizce) seçilmesi tavsiye edilir.

6. Daha sonra klavye seçeneklerinden Turkish(Türkçe) seçiniz.

 7. Gelen ekranda ise Hostname(Makina adı) yapılandırmasını yapmanız istenir. Bilgisayara vereceğiniz ismi yazıldıktan sonra Next (İleri)tuşuna basınız.
 8. Daha sonraki haritadan uygun Time Zone (Saat Dilimi) seçmeniz istenir, sonrada Next (İleri) tuşuna basılır.
 9. Root (Yönetici) hesabına şifre atayarak Next (İleri) seçiniz.
 10. Makinanın sabit diskini bölümlendirme için birden fazla seçenek vardır. Create custom layout seçeneği ile bölümlendirmeler tamamen kullanıcının isteğine bağlı olarak yapılabilir. Use entire drive seçeneği, diskte bulunan bölümlerin kaldırılarak varsayılan bölümlendirmenin yapılmasını sağlar. Replace existing Linux system seçeneği, diskte önceden Linux tarafından bölümlendirilmiş kısımların kaldırılarak varsayılan bölümlendirmenin yapılmasını sağlar. Shrink current system, fiziksel alanın yeniden bölümlendirilmesini ve Use free space, diskteki kullanılmayan alanın yeniden otomatik olarak bölümlendirilmesinde kullanılır.
 11. İlgili seçenek seçildikten sonra Next (İleri) seçilir. Aşağıdaki kurulum örneğinde Create custom layout (El ile Bölümlendir) seçeneği seçilerek bölümlendirme gösterilmiştir.
 12. Gelen ekranda Free(Boş) üzerine gelinerek kullanılabilecek boş disk alanı seçilmiş olur. Daha sonra ise New (Yeni) seçeneği ile disk bölümlemesi için gerekli ayarlar yapılır.
 13. Öncelikle Swap(takas alanı) alanı oluşturulur. Bu alan RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmak üzere ayrılmış alandır ve genellikle bilgisayarın RAM'inin 2 iki katı verilmesi önerilir.
 14. Daha sonra tekrar New (Yeni) tıklanarak işletim sisteminin kurulacağı alan belirlenir kök dizini olan "/" seçilir. Bu alan belirlenirken Fixed Size (Sabit alan) seçeneği seçilirse Size(Boyut) ile belirtilmiş alanı, Fill all space up to (Belirtilmiş alana kadar olan tüm alanı doldur)seçeneği seçilirse daha önceden seçilen alan ile belirtilen alan arasındaki alanı kullanır. Fill to maksimum allowable size (Bütün kullanılabilir alanı doldur) seçeneği seçilirse bütün disk alanı gerekli dosya sistemi ile yeniden biçimlendirilir.
 15. Bölümlendirmelerin tamamlanmasının ardından Next(İleri) tuşuna basılır.
 16. Daha sonra karşılaşılaşılan onay ekranında Write changes to disk (Değişiklikleri diske yazdır) seçilerek devam edilir.
 17. Gelen ekranda Next(İleri) seçilerek devam edilir.
 18. Gelen ekranda sadece varsayılan paketlerin yüklenmesi isteniyorsa Next (İleri) tuşuna basılır. Paket seçimi elle yapılmak isteniyorsa daCustomize now (Şimdi özelleştir) seçeneği seçilerek bir sonraki adıma geçilebilir.
 19. Gelen ekranda paket seçimi yapılır. İlgili paket grubunun solundaki kutu işaretlenerek, paket grubu seçilir.
 20. İşletim sistemi kurulumu başlar. Kaç paketin seçildiği ve ne kadarının kurulduğu görülebilir.

21. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarın Reboot (Yeniden Başlat) seçilerek yeniden başlatılması gerekir.





 22. Gelen ekranda Forward (İleri) seçilir.

 23. Lisanslama için onay isteyen ekran gelir ve Forward (İleri) seçilerek devam edilir.
 24. Bilgisayar yeniden başladıktan sonra karşılaşılan ilk ekranda Forward (İleri) tuşuna basılarak devam edilir ve yerel kullanıcı oluşturulan ekrana gelinir. Bu ekranda yerel bir kullanıcı oluşturmak ve şifre atamak zorunludur. Yerel bir kullanıcı açmadan Forward (İleri) tıklanırsa "You must create a user account for this system" (bu sistem için bir kullanıcı hesabı oluşturmak zorundasınız) hatası verecektir.
25. Saat ve tarih ayarlamaları yapılır.
 26. Gelen ekran bilgisayar profilinin Fedora proje ve istatistikleri için gönderilip gönderilemeceği bilgisini sorar. Bu örnekte Do not send profile(Profili gönderme) seçeneği seçilmiştir.
 27. Fedora 11 işletim sistemi yüklü bilgisayar artık kullanıma hazır durumdadır. Oluşturulan yerel kullanıcı ile veya "root" kullanıcısı ile bilgisayara girilebilir.
Artık sizde bir Fedora kullanıcsısınız, hepinize özgür günler dileriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder