2 Haziran 2013 Pazar

CentOS Açık Kaynak İşletim Sistemi

CentOS Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu, ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı The Community ENTerprise Operating System biçimindedir.

Donanım Gereksinimleri

CentOS un sistem gereksinimleri Red Hat Enterprise Linux ile hemen hemen aynıdır:
  • Intel x86 uyumlu (32 bit)
  • Intel Itanium (64 bit)
  • Advanced Micro Devices AMD64 ve Intel EM64T (64 bit)
  • PowerPC/32 (Apple)
  • IBM Mainframe (IBM eServer p5 zSeries ve S/390)

  • Günümüz de Linux tabanlı sunucular önemli bir yere sahip olmaya başladı.Özellikle blogların artması ve Seo ayarlarının kolay yapılmasından dolayı bir çok kullanıcı aynı özelliklerin Windows serverlarda olmasına rağmen, linux sistemler tercih sebebi oluyor.
    Linux tabanlı işletim sistemleri kullanım açısından zor gözükse de düşük sistem gereksinimleri ile sorunsuz çalışan ve korkulacak kadar zor olmayan bir sistemdir.
    Bende kısaca size en popüler işletim sistemlerinden biri olan Centos 5′in kurulumunu anlatmaya çalışacağım.
    Sistem Gereksinimleri
    Pentium 3 ve daha üstü bir işlemci
    Minimum 512mb ram
    Minimum 4-5 gb Harddisk
    Kuruluma Başlamadan Önce Yapmamız Gerekenler
    İlk olarak Centos işletim sisteminin son sürümünü indirmeliyiz.Centos işletim sistemini ister ftp.linux.org.tr den isterseniz www.centos.org adresine girip download bölümünden istediğiniz sürümü indirebilirsiniz.Ben son sürüm olan Centos 5 kullanarak anlatımıma devam edeceğim.
    Centos Kurulumu
    Kurulum esnasında belirteceğim ip adresleri örnek adreslerdir.Bu ip adreslerini kendinize uyarlamalısınız. İndirdiğimiz Centos sürümünü bilgisayarımıza sanal sürücü ile veya dvd ile bilgisayarımıza takıyoruz.
    Karşımıza ilk menü bu şekilde gelecektir.

    İki türlü kurulum seçeneği vardır.Biri text mod dediğimiz hızlı fakat ileri düzey kurulum diğeri ise grafikli kurulum.Ben basit olan grafikli kurulumu anlatacağım. Bu yüzden bu karşımıza gelen boot menüde Enter tuşuna basarak devam ediyoruz.
    Bu adımı geçtikten sonra bize takmış olduğumuz cd/dvd yi kontrol etmemizi soran aşağıdaki ekran gelmekte bu ekranı SKIP diyerek geçebilirsiniz.

    Şimdi karşımıza Centos kurulum ekranı geliyor. Bu ekranı Next diyerek geçiyoruz.

    Bu ekrandan sonra karşımıza dil seçimi ekranı geliyor. Server kurulumu yapacağımız için İngilizce kurulum yapmamız daha doğru olacaktır.Bu yüzden İngilizce dilini seçip next diyoruz.

    Bir sonraki gelecek ekran da klavye seçimi menüsü artık bu menüde Türkçe seçeneğini seçebiliriz.

    Klavye dil seçimimizi yaptıktan sonra karşımıza hardiskimizin içindeki tüm verilerin silineceğini söyleyen bir not karşımıza çıkıyor.Bunu kabul ederek(YES) geçiyoruz.
    Burada harddiskimizin bölünmesiyle ilgili sorular soran bir menü görüyoruz.Bu menüde nereye kurulum yapmak istediğimizi seçip, resimde gördüğümüz 2. seçeneği seçiyoruz “Remove Linux Partitions..” şeklinde olan seçenek. Next diyerek ilerliyoruz.Tabi burada tekrar seçtiğimiz bölümdeki tüm verilerin silineceğini bildiren bir mesaj alıyoruz. Bu mesajı Yes diyerek geçiyoruz.

    Bu bölümde network ayarlarımızı yapıyoruz internete çıkabilmemiz için en önemli bölüm burası.Yukarıda gördüğümüz eth0 üzerine gelip edit diyoruz. Karşımıza gelecek olan ekranda ip ayarlarımızı manuel olarak biz yapıyoruz.

    Buradaki ip adresi örnek olarak verilmiştir siz buraya kendinize uygun ip adresini girmelisiniz.Ayrıca resimde görünen İpv6 desteği seçeneğini işaretlemeye gerek yoktur.Bu aşamayı Ok diyerek tamamlıyoruz ve geliyoruz DNS ayarlarımızı yapmaya

    Bu ekranda gördüğümüz adres bölümü orjinal haliyle kalabilir eğer local host üzerinde çalıştıracaksanız.Ben local host seçeneğini ve DNS ayarlarını yapıp Next diyerek bir sonraki menüye geçiyorum.

    Burada gördüğümüz gibi bölge saat ayarını yapıyoruz GMT +2 İstanbulu seçip next diyoruz.

    Bu menüden sunucumuza vereceğimiz şifreyi beliyoruz bu şifreyi bir kenara not almamızda fayda var.Ayrıca ufak bir not Linux sistemlerde kullanıcı adı “root” dır.
    Bu işlemi de tamamladıktan sonra karşımıza ne kuracağımızı soran bir ekran gelecektir.Bu bölüm de sadece Server seçeneğini seçiyoruz ve diğer tüm seçeneklerin işaretlenmemiş olduğundan emin oluyoruz. Eğer bu server üzerine Cpanel kuracaksınız ekstra özellikleride kurmanıza gerek yok.Cpanel kurulumu yaparken tüm kurulumları gerçekleştiriyor.Ama kişiselleştirmek isterseniz Costumize Now seçeneğini seçerek ekstra özellikler seçebilirsiniz ki bu özellikler panel kurmayacaksanız gereklidir.
    Bu aşamadan sonra Next diyerek tüm ekranları atlayıp kuruluma başlıyoruz.Kuruluma başlamadan bir önceki ekranda elinizde Cd/DVD lerin hazır olup olmadığını soran bir ekran göreceksiniz bu ekrana Continiue diyerek devam ediyoruz ve kurulum başlıyor.Kurulum esnasında sizden sırayla CD/DVD ler istenecek ve kurulum tamamlanacaktır.
    Kurulum tamamlandıktan sonra en önemli nokta Firewall Configuration , Karşınaza gelen ekranda Firewall Configuration seçeneğini seçip güvenlik Disable seçeneğini seçerek duvarını devre dışı bırakmalıyız. Devre dışı bırakmamızın sebebi sunucumuza erişimde bir problem yaşamamak içindir.Bu konudan dolayı bir sorun yaşamayacaksınız.
    Ve son olarak Exit diyerek kurulumu tamamlıyoruz. boot ekranı karşımıza geldiğinde kullanıcı adı ve şifremizi yazarak giriş yapıyoruz.Kurulumdan sonra eğer otomatik restart olmazsa reboot yazarak restart atıyoruz.
    Centos Server hizmetinizde güle güle kullanın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder